Je kind leren fietsen met deze 4 tips

Tip 1: blijf geduldig

Fietsen zonder zijwieltjes vergt veel oefening en gaat niet zonder vallen en opstaan. Als ouder is het belangrijk om geduldig te blijven, zodat je kind rustig blijft en leert dat het niet erg is om fouten te maken. Een gemotiveerd kind leert veel sneller fietsen dan een kind dat wordt opgejaagd door zijn ouders.

Tip 2: oefenen met evenwicht

Een loopfiets helpt bij het leren fietsen. Kinderen tussen de 1,5 en 2 jaar vinden makkelijk hun weg op een loopfiets. In het begin is het nog een beetje wiebelig, maar al snel zal hij het onder de knie krijgen. Op een loopfiets leert een kind in balans blijven en sturen.

Het is belangrijk om rustig te beginnen met leren fietsen en je kind even te laten wennen aan het wankelen door bijvoorbeeld de bagagedrager vast te houden en een stukje mee te lopen. Je kunt regelmatig proberen je greep wat losser te maken, totdat je merkt dat vasthouden niet meer nodig is.

Zorg dat je kind tijdens het fietsen niet naar beneden naar de trappers kijkt of naar het stuur, maar vooruit. Dit is de beste manier om het evenwicht te bewaren.

Tip 3: veilig leren stoppen

Het is verstandig om je kind direct te leren hoe het moet remmen en stoppen. Als een kind net kan fietsen maar nog niet heeft geleerd te remmen en af te stappen kan het ritje eindigen in een valpartij. Leg dus uit dat als de fiets stopt of om dreigt te vallen dat je kind één been aan de grond zet.

Tip 4. Besteed aandacht aan verkeersregels

Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de belangrijkste verkeersregels waar je kind mee te maken krijgt. Als je samen een stukje gaat fietsen, vertel dan steeds wat je doet en waarom je het doet, bijvoorbeeld je hand uitsteken. Daardoor leert je kind veel over veiligheid in het verkeer.