Wij moeten kinderen veilig de weg op krijgen, daarin speelt de fietshelm een grote rol!

Ik ben Zweeds, en in Zweden is het voor kinderen tot 15 jaar verplicht om een fietshelm te dragen. Daarnaast heb ik ook 15 jaar in Engeland gewoond. Hoewel een helm daar niet verplicht is, is het wel de norm: bijna alle kinderen dragen daar een fietshelm in Engeland. In Nederland was het voor mij daarom echt een eyeopener dat kinderen géén fietshelm dragen.

Als kinderarts heb ik kinderen met hersenletsel gezien op de spoedeisende hulp en zelfs op de intensive care, door fietsongelukken. Dit waren kinderen die géén helm op hadden. Daarnaast heb ik voor een AMC project onderzocht hoeveel kinderen met hersenletsel in de laatste 10 jaar zijn opgenomen op de intensive van het EMMA kinderziekenhuis. Van al die gevallen was 25% veroorzaakt door een fietsongeluk.

Op jonge leeftijd kunnen kinderen nog geen goede inschattingen maken in het verkeer. Als ouders moeten we ze leren over de drukte van het verkeer en zouden we ze dus zo goed mogelijk moeten inlichten. Daar hoort de fietshelm als onderdeel bij. Ik zou willen dat de fietshelm een deel van fietsen wordt, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat kinderen zodra ze op de fiets stappen, automatisch een helm op zetten.

Veel mensen denken simpelweg niet over fietshelmen na. Ik zou liever zien dat ouders een actieve beslissing maken en niet een onwetende. Als de maatschappij gevoed wordt met de juiste informatie en de beschikbaarheid van helmen, kan de dialoog worden gevoerd. Mogelijk verandert de norm en gaan ouders dan eerder besluiten om een helm bij hun kinderen op te zetten.

Wij moeten kinderen veilig de weg op krijgen. Daarin speelt de fietshelm een grote rol!

—Ebba Gustafsson Oberink, kinderarts en bestuurslid stichting Fietshelm is hoofdzaak

Ebba