Een helm dragen moet normaal worden

Als het weer het ook maar enigszins toelaat, pak ik op zaterdagochtend met een groep vaste vrienden de mountainbike om een mooi parcours te rijden in de buurt van mijn woonplaats. Ik geniet van die fysieke inspanning. Maar als afwisseling vind ik ritje op de racefiets zeker net zo ontspannend. Vroeger heb ik ook wel aan downhill gedaan, maar ik ben nu op een leeftijd dat ik bergafwaarts over rotsachtige paden wat voorzichtiger trajecten uitzoek. Zeker nadat ik een keer met een behoorlijke snelheid over de kop ben gevlogen. Alleen omdat ik een helm op had bleef de schade beperkt tot een paar schrammen en schaafwonden. Wat voor mij eens te meer het bewijs was dat een helm tot de noodzakelijke uitrusting behoort van een fietser, jong en oud.

In het begin van mijn loopbaan toen ik op de afdeling letselschade werkte, heb ik heel wat schrijnende gevallen gezien van kinderen die door ongelukken waarbij de fiets betrokken was, nare en soms langdurige verwondingen opliepen. Hoofd en hersenen zijn extra kwetsbaar en de gevolgen soms langdurig. Dat heb ik ook geconstateerd toen ik lid was van de Raad van Toezicht van een instelling voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Een deel van de mensen dat daar opgenomen was, was slachtoffer van ongelukken met hoofdletsel. Ik zag niet alleen de motorische beperking als gevolg van die ongelukken maar ook ingrijpende gevolgen zoals persoonlijkheidsverandering.

Daarom ben ik een voorstander en pleitbezorger van een algehele helmplicht voor fietsers in Nederland. Ik snap niet dat het zo lang moet duren voordat deze hoogstnoodzakelijke maatregel wordt ingevoerd. Ik nodig iedereen uit die er anders over denkt om mij dat persoonlijk uit te komen leggen. Kom dan niet met argumenten als gebrek aan controlemaatregelen of te weinig draagvlak.

Het gaat om preventie en dat lijkt me zeker voor jonge kinderen met een steeds drukker wordend verkeersbeeld, bittere noodzaak. Als we het collectief invoeren, zijn de kinderen er binnen de kortste keren aan gewend en weten niet anders meer. Dan is dat de eerste generatie die opgroeit met een goede gewoonte. Bij mijn mountainbikegroep vergeet wel eens iemand zijn helm. Die heeft pech. Die gaat niet mee.

—Jos Baeten, bestuurslid stichting Fietshelm is hoofdzaak

Jos