Een ongeluk zit in een klein hoekje

Mijn zoon was de aanleiding: als kindje van 5 is hij op de fiets aangereden in een bocht. Hij had een bult op zijn hoofd en samen zijn we naar het ziekenhuis gegaan. Gelukkig droeg hij een helm en is alles goed afgelopen, maar ik realiseerde me toen wel: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mensen hebben altijd angst om dingen te veranderen, maar jong geleerd is oud gedaan. Als je kinderen van jongs af aan een gewoonte aanleert, hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Wanneer hij op de fiets stapt doet hij zijn rugzakje om en helmpje op. Dat doet hij nu (8 jaar oud) nog steeds zonder problemen, omdat het een gewoonte is.

Vanuit mijn kennis als neuroloog ben ik bekend met wat hersenschade met je kan doen en wat de consequenties ervan kunnen zijn. Er zijn volwassenen die als kind zijn aangereden, maar daar op de lange termijn als volwassene nog de gevolgen van ervaren. Deze gevolgen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit epilepsie of concentratieverlies, wat weer kan leiden tot minder prestaties op school of op werk.

Voor kinderen is het zo belangrijk om hun hersenen te beschermen, ze hebben ze nog voor alles nodig! Zij hebben nog tijd nodig om zich te ontplooien, voor op school, maar ook later op het werk. Daarnaast wordt het onderschat hoe goed kinderen in het verkeer kunnen fietsen. Ze zijn nog te klein en kennen de regels niet. In het harnas van de auto gaan kinderen verplicht in een kinderstoeltje. Maar op de fiets, juist wanneer kinderen heel kwetsbaar zijn, zitten ze vaak nog zonder bescherming. Het contrast is te groot tussen kinderen op de fiets en de maatregelen die voor kinderen in de auto worden genomen.

—Lisette Maasland, neuroloog en penningmeester stichting Fietshelm is hoofdzaak

Lisette Maasland