Kuikens

Als vader van twee jonge kindjes weet ik maar al te goed hoe ontzettend onhandig die kuikens kunnen zijn. Zelfs met de beste bedoelingen, zie ik hoeveel moeite anderen hebben om te anticiperen op hun schijnbewegingen en andere wilde manoeuvres. In veel situaties gaat het maar nét goed in het verkeer.

Ook valt me op dat er in Nederland heel voorzichtig wordt gedaan bij het beschermen van de elleboogjes, knietjes en polsjes van kinderen bij allerlei verschillende activiteiten (skeeleren, skateboarden, steppen). Ook bij het paard rijden is het absoluut ongehoord om een kind op een paard te zetten zonder stevige rijlaarzen aan en een helm (!) op. Zelfs een ski-helm is binnen onze generatie (voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen) niet meer weg te denken op de piste. Toch blijven veel mensen lacherig doen over een fietshelm.

Kennelijk zit er iets vreemds in onze cultuur, waardoor wij als ouders schaamte ervaren bij het opzetten van een fietshelm bij onze kinderen. Die schaamte is ons aangeleerd; door onze eigen ouders, precies zoals wij het weer doorgeven aan onze kinderen. Laten we daarmee ophouden en inzien dat een fietshelm doodnormaal is.

Als ouders moeten we onze kinderen beschermen. Zelf kunnen ze het niet; daar hebben ze ons voor nodig. Stel je dus niet zo aan, en zet ze een helm op.

Paul van der Bijl, vader van twee kuikens, notaris en bestuurslid Stichting Fietshelm is Hoofdzaak

Foto van Paul