Fietshelm voor kinderen is noodzaak

Kinderen zijn altijd speels en dynamisch. En laat kinderen daarom vooral spelen. Maar leer ze wel veilig spelen, door het als ouder zelf voor te doen.

Het hoort bij de ontwikkeling van kinderen van iedere leeftijd: ze proberen altijd hun grenzen uit. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Kleine of juist zeer ernstige letsels kunnen op ieder moment optreden, op elke leeftijd, van klein tot groot. Juist dat maakt kinderen uniek: zo zijn ze doodziek en zo zijn ze weer springlevend. Zo huilen ze en zo lachen ze.

Het herkennen van hun dynamiek vormt de uitdaging en is de basis voor hun behandeling bij letsels. Het is dan de kunst om het kind weer vrolijk en speels aan het lachen te krijgen. Voor kinderen met een traumatisch hoofd-hersenletsel kan dit moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. En bij het fietsen of het vervoerd worden op de fiets achterop, voorop, in een zitje of in de bakfiets treden in Nederland ongeveer 1000 hoofdhersenletsels per jaar op, welke zo ernstig zijn, dat het kind in het ziekenhuis voor behandeling of operatie moet worden opgenomen.

Zelfs na een licht hoofd-hersenletsel, zoals een hersenschudding, kunnen restverschijnselen blijvend optreden: bijvoorbeeld leer- en concentratiestoornissen of gedragsproblemen. Ook al bij een val op de kleuterleeftijd. Een normale kneus- of snijwond in arm of been kan zonder of met een minimaal litteken genezen. Hersenweefsel, dat beschadigd is geneest nooit meer.

Bij ernstig hoofd-hersenletsel, als een schedelbreuk, een hersenkneuzing of een bloeding in de schedel, bestaat naast de kans op overlijden of blijvende invaliditeit, een grote kans op latere leerstoornis, gedragsstoornis, emotionele problematiek of psychiatrische stoornissen.

Een fietshelm vermindert de krachtinwerking op het hoofden de hersenen, zelfs tot 50% van de inwerking. Dat kan het verschil maken tussen een ernstig hoofd-hersenletsel en een licht hoofd-hersenletsel. En… kinderen op de basisschool willen best een fietshelm dragen, als het verplicht gesteld wordt, want dan doet iedereen het en worden ze er ook niet meer mee gepest.

—Dr. William L.M. Kramer, kinderchirurg-traumachirurg en voorzitter stichting Fietshelm is hoofdzaak

William